Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi




İletişim: 0 530 313 24 68
Hafta içi 10:00 - 16:00
profdrsyucel@gmail.com

Genitoüriner Fistüller

genitoüriner fistüller vezikovajinal fistül

rahim alınması ameliyatı sonrası devamlı idrar kaçırması şikayeti olan kadında mesane ve vajen arasındaki fistül

Hanımlarda kadın doğum operasyonları sonrasında mesane ve idrar yollarına istenmeden verilen zararlar idrarın hazneden dışarı gelmesine ve bez kullanılmasını gerektirecek şekilde idrar kaçırılmasına neden olabilir. İdrarın idrar deliği haricinde başka bir yerden gelmesi durumu genitoüriner fistül olarak adlandırılır. Hanımlarda fistül cerrahisi hazneden veya karından yapılabilir. Fistül cerrahisi mutlaka tecrübeli ellerde yapılmalıdır. Başarısız fistül operasyonlarının onarımı genellikle uzun ve zahmetli ameliyatları gerektirir.

Erkeklerde ise en sık fistül hipospadias operasyonları sonrasında olur. Fistül onarımı için ilk operasyondan sonra en az 6 ay beklenmesi gereklidir. Bazı fistüller o kadar şiddetli olur ki hipospadias operasyonunun başarısız hipospadias onarımı olarak adlandırılıp onarımın en baştan tekrar yapılması gerekir.

Erkeklerde prostat kanseri, bağırsak kanseri ameliyatları sonrasında ya da ışın tedavisi (radyotyerapi) sonrasında makat ve idrar yolu arasında bir fistül oluşup idrar içerisinden büyük abdest ya da büyük abdestten idrar gelmesi söz konusu olabilir. Bu durumun tedavisi genellikle uzun ve zahmetli operasyonları gerektirir. Üroloji ve genel cerrahi uzmanlarının beraber çalışması gerekebilir.