Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi




İletişim: 0 530 313 24 68
Hafta içi 10:00 - 16:00
profdrsyucel@gmail.com

Eğri Penis ve Peyronie Hastalığı

peyronie hastasında eğrilik nedeni plak oluşumu

peyronie hastasında eğrilik nedeni plak oluşumu

Ereksiyon halindeki penisin tam düzgün olmaması, az veya çok eğri olması normal bir durumdur. Penis eğriliği kendiliğinden düzelebilen bir hastalık değildir. 20 dereceye kadar eğri penis her erkekte görülebilir, cinsel ilişkiyi zorlaştırmadığından tedavi edilmesine gerek yoktur.

Penis eğriliği;

  1. Doğuştan (hamilelikteki geçici testosteron eksikliği)
  2. Hipospadias hastalığı (idrar deliğinin penisin altına açılması)
  3. Epispadias hastalığı (idrar deliğinin penisin üstüne açılması)
  4. Peyronie hastalığı (penisin üzerinde plak şeklinde bağ dokusu oluşması)

nedenleriyle oluşabilmektedir.

Doğuştan gelen penis eğriliği bir gelişme kusurudur. Tedavisi genellikle cerrahidir, penis estetiği yapılır. Bu ameliyat eğrilik cinsel birleşmeyi engelleyecek kadar fazla ise ve cinsel sorun oluşturuyor ise yapılır.

Doğumsal Penis Eğriliği (Konjenital Penil Kurvatür veya Kordi)

Doğuştan gelen diğer penis eğrilikleri, idrar kanalı ağzının yanlış yere açılması olan hipospadias (peygamber sünnetli – idrar deliğinin penisin altına açılması) veya epispadias (idrar deliğinin penisin üstüne açılması) ile birlikte görülebilir.

Peyronie Hastalığı

(Sonradan oluşan penis eğrilikleri)

peyronie hastalığıPeniste eğriliğe neden olan en önemli hastalık Peyronie hastalığıdır. Penis darbe sebebi ile direk eğilmez, bazı süreçler sonucunda eğri penis durumu oluşabilir. Peyronie, peniste tekrarlayan küçük travmalar sonucu penisin üzerini örten kılıfın içinde ufak mikroskopik  kanamaların  olması ve bunların iyileşirken tıpkı bir yara iyileşmesi gibi kalıcı izler ve skar dokuları bırakmasıdır. Bu izler ve yaralar penis yapısını bozar, penis elastikiyetini kaybetmiş olduğundan ereksiyon sırasında penis o tarafa bükülür.

Peyronie hastalığı daha çok  50 yaş üzerinde görülür ve başlangıç belirtisi ereksiyon sırasında ağrıdır. Genellikle 1 yıl sonrasında plaklar ele gelmeye başlar ve sonuçta plakların olduğu yöne doğru peniste eğrilik gelişir (azami 90 derece açı ile deforme olabilir ) ve çoğu kez ağrı olur. Plaklar genellikle (%70 oranında) penisin üst yüzeyinde olup eğrilikte yukarı doğrudur.

Peyroni hastalığı ile birlikte  bu yaş erkeklerde diabet, hipertansiyon, hiperlipidemi ve ereksiyon yetmezliği yüksek oranda bulunmaktadır.

Peyronie Tedavisi

Sonradan oluşan penis eğriliği tedavisinde medikal veya cerrahi seçenekler uygulanabilir. İlaçla yapılan  tedaviler genellikle ilk 1 yıl içinde yani plaklar tam gelişmeden uygulanırsa %20 – %30 arasında başarılı olabilirler. İlaç tedavisi veya fizik tedavi yöntemleri her zaman istenilen iyileşmeyi gerçekleştirememektedir.

Peyronie Ameliyatı

Plak oluşmasından kaynaklanan penis eğriliğinin tedavi edilmesi için çeşitli ameliyat yöntemleri mevcuttur. En yaygın ameliyat yöntemi, plak oluşan tarafın karşı tarafından sağlıklı dokunun alındığı yöntemdir. Ancak, bu yöntemde penis kısalmaktadır. Çok daha zahmetli bir yöntem olan diğer ameliyat yönteminde ise plak alınır ve yerine vücuttan sağlıklı doku veya kolaj yerleştirilir. Son olanak olarak süngerimsi doku yerine implant yerleştirme uygulaması yapılır.

Kısa veya küçük penis, penis büyütme ve penis uzatma konusunda daha fazla bilgi için Kısa Penis ve Penis Büyütme veya Penis Uzatma yazımızı okuyabilirsiniz.