Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi




İletişim: 0 530 313 24 68
Hafta içi 10:00 - 16:00
profdrsyucel@gmail.com

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonları – Sistit

Hanımların en sık yakınmalarında biri de ağrılı, sızılı ve hatta bazen kanamalı idrar yapmalarıdır. Bu durum genellikle sistizm yakınmaları olarak nitelendirilir ve hastalık ise sistit olarak adlandırılır. Sistit tipik olarak sadece mesane ve aşağı idrar yolunun mikrobik iltihabıdır ve hiçbir zaman ateşle beraber seyretmez. Ateş ile beraber olan sistizm yakınmaları çoğunlukla böbreğe kadar ulaşmış olan mikropların neden olduğu böbrek ve yukarı idrar yolu enfeksiyonlarıdır.

Cinsel olarak aktif hale geçen hanımlar önce balayı sistiti denen kısa süreli sistit atakları geçirebilir. Bu durum çoğu zaman 3-5 günlük antibiyotik tedavileri ve bol sıvı alımı ile düzeltilir. Ancak sistit atakları yılda 3 kezden fazla oluyor ise bu durum kronik sistit olarak değerlendirilir ve sistite neden olabilecek bazı hastalıklar araştırılır. İşeme bozuklukları, mesane sarkması, rahim sarkması ve diğer kronik hastalıklar (şeker hastalığı, damar tıkanıklığı gibi) tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Ateşli olan idrar yolu enfeksiyonları bir kez olsa bile mutlaka ileri araştırmayı hak ederler. Basit böbrek taşlarından vezikoüreteral reflüye kadar değişik hastalıklar ateşli idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.

Bazen cinsel yolla bulaşan hastalıklarda sistit benzeri yakınmalar yapabilir. Bu durumlarda sadece hanım hastanın değil eşinin de mutlaka tedavi alması gerekir. Tedavinin tek taraflı yapılması durumunda eşten sürekli olarak aynı mikrop alınır ve sistit atakları devamlı tekrar eder.

Menapoz sonrası olan sistit atakları ya da ağrılı ve kaşıntılı işemeler ise çoğu zaman vücuttaki kadınlık hormonun eksikliğine bağlıdır. Bunun tedavisinde kadınlık hormonu içeren kremler kullanılmalıdır.

Sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonlarının engellenmesinde alternatif yöntemler:

  • Alınan sıvı miktarının arttırılması
  • İdrar tutma alışkanlığından vazgeçilmesi ve düzenli işemenin yapılması
  • Küvet ve havuzdan uzak durulması
  • Islak mayo ile dolaşılmaması
  • Alınan C vitaminin arttırılması
  • Aşırı şeker yükü olan gıdalardan uzak durulması
  • Cinsel aktivite sonrası mutlaka idrar yapma alışkanlığının edinilmesi
  • Ülkemizde bulunan yaban mersininin çay şeklinde tüketilmesi (Günde iki üç bardak)
  • Sadece ABD de yetişen Cranberry isimli yaban mersini benzeri bitkinin haplarının, suyunun kullanılması